Sök


 

Sätt gränser och påverka era barns dryckesvanor


Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring alkohol. Valborg är en tidpunkt då våren tar sina första trevande steg mot sommaren och många ungdomar samlas för att umgås. Ofta är alkohol inblandat, vilket ökar risken för våld, kränkningar och olyckor.


Passa på att prata lite extra med din tonåring inför valborg. Säg öppet och ärligt att du inte tillåter att de dricker alkohol, inte hemma och inte med kompisar. Som tonårsförälder kan du göra skillnad. Och prata gärna med dem som fyllt 20 år i din tonårings närhet. Förutom att föräldrar köper ut till sina tonåringar får de alkohol från kompisar och kompisars syskon, men även från egna syskon.


Visste du att 54 procent av eleverna i årskurs 2 i gymnasiet uppger att de fått alkohol från kompisar, kompisars syskon eller syskon? (Källa: Skolelevers drogvanor 2012, CAN).


Och i en studie presenterad av Barnombudsmannen uppgav mer än 90 procent av de unga mellan 10 och 18 år att det var bra att deras föräldrar formulerade tydliga regler kring alkohol. Det är bra för dig som förälder att känna till.


Man undviker inte att barn köper av langare genom att langa själv. En del vuxna köper hellre ut en ?aska cider än riskerar att deras barn skaffar alkohol på annat sätt – och får tag på starkare grejer av langare eller rent av hembränt.


I forskning kan man se att föräldrar som inte bjuder på alkohol hemma, inte köper ut och inte accepterar drickande före 18 års ålder, bidrar till att tonåringar börjar dricka senare, att de dricker mindre och får färre problem kopplade till alkohol.


Som förälder har du stora möjligheter att påverka dina barns dryckesvanor. Och det är inte några svåra saker som krävs för att nå resultat. Egentligen handlar det bara om en sak. Prata med dina barn öppet och ärligt.


Skolans och polisens insatser är viktiga delar i den mobilisering mot alkohol och droger som pågår i länets alla kommuner. Den länsomfattande kraftsamlingen "Mobilisering mot droger" omfattar en mångfald aktörer som var och en på sitt sätt bidrar till att motverka ungas alkoholkonsumtion. Vi vädjar till exempel till länets livsmedelsbutiker, bensinstationer och restauranger att de fortsättningsvis ska vara uppmärksam på åldersgränserna.


Är vi överens? Ingen under 18 ska få tag på alkohol!

Testa dina alkoholvanor


Frågor och svar


Läs och diskuteraTeam 12-17
IQ


 

Träna utan dopning