‭+46 70-697 64 50‬ info@mobilisering.nu
Diplomering för gym

Fakta

AAS, det vi i dagligt tal brukar kalla för anabola steroider är den vanligast förekommande dopingmedlet. AAS är ett kemiskt framställt könshormon som liknar testosteron. För många är AAS en snabb genväg till en muskulös kropp, men bieffekterna kan vara förödande och risken att drabbas är hög. 

Vilka fysiska och psykiska biverkningar man riskerar styrs bland annat av individuella arvsanlag, ålder, kön, dos och hur länge man tagit preparaten. Man vet ännu inte hur bestående biverkningarna är efter avslutat missbruk, då långtidsstudier saknas. Skadorna kan komma redan efter ett par veckor och kan bli bestående trots att man slutat.

AAS är vanligast bland män i åldern 16-35 år som styrketränar. Debuten sker ofta i 20-års åldern. Ofta handlar det om en längtan efter en normativ eller mera muskulös kropp. Detta i kombination med ett socialt tryck i träningslokalen kan vara en av inkörsportarna till att börja experimentera med dopingsmedel. AAS förekommer både i tablett- och injektionsform, där injektionerna normalt tas intramuskulärt. All icke-medicinsk användning av AAS är att betrakta som riskabel, inte minst eftersom preparaten kan vara tillverkade illegalt.

Så påverkas kroppen fysiskt av AAS

Det många eftersträvar med AAS är en snabb viktuppgång där muskelmassan ökar samtidigt som andelen kroppsfett minskar. Behovet av återhämtning och vilopauser under träning minskar och muskelstyrka ökar – man vill helt enkelt bli stark snabbt. Men priset är högt, det här är exempel på fysiska biverkningar av AAS:

 • Acne på rygg, skuldror och bröst
 • Förstorade bröstkörtlar
 • Hudbristningar, rynkig och förtjockad hud
 • Ökad risk för ledförslitningar och muskelbristningar vid intensiv träning
 • Förändrad sexlust
 • Svullnad då vatten samlas i kroppens vävnader och särskilt i ansiktet
 • Ökat blodtryck
 • Ökad andel farligt kolesterol i blodet som ökar risken för åderförkalkning
 • Hjärtförstoring
 • Förkortad kroppslängd för unga AAS-användare, eftersom tillväxtzoner i skelettet påverkas av testosteronnivåerna

Några fysiska bieffekter är även genusspecifika, som minskade testiklar för män eller nedsatt fertilitet, mörkare röst, större struphuvud och skäggväxt hos kvinnor. Men det är inte bara fysiken som påverkas. Psykiska bieffekter av AAS kan vara:

 • Aggressivitet
 • Ångest och depression
 • Sömnproblem
 • Vanföreställnihngar
 • Social isolering
 • Att utsätta sig själv och andra för fara

Om den som använder AAS kombinerar det med andra substanser som tillväxthormon eller centralstimulerande ämnen ökar risken för allvarliga biverkningar. I dopingsammanhang används tillväxthormon för att öka ämnesomsättningen och förbränningen av fett, för att stärka bindväv och senor och för att öka proteinuppbyggnaden i kroppen.

Exempel på centralstimulerande ämnen är koffein, amfetamin, kokain och efedrin. De fysiska effekterna av centralstimulerande ämnen liknar de som stresshormonet adrenalin ger upphov till.

Dopinglagen

AAS regleras i Sverige tillsammans med vissa andra hormonpreparat i en särskild dopinglagstiftning. Såväl bruk, innehav, försäljning, tillverkning och smuggling är förbjudet. Brott mot lagen ger böter eller fängelsestraff i varierande grad beroende på hur grovt brottet är. Maxstraffet för grovt dopingbrott är sex års fängelse.

Kosttillskott

Många preparat på marknaden är otillräckligt kontrollerade och kan innehålla dopingklassade substanser. Enligt idrottens dopingregler är idrottsutövare personligt ansvariga för allt de äter eller intar på annat sätt. Den som befinns vara dopad riskerar alltid att bestraffas, oavsett orsak.


När det gäller kosttillskott som saluförs på internet, i butik eller apotek är kvalitetskontrollen okänd vilket gör att man aldrig kan vara helt säker på vad produkterna innehåller. Särskilt vill vi varna för kosttillskott som utlovar styrka eller fettförbränning, det är huvudsakligen där vi hittar dopingklassade substanser. De säljs ofta under rubriken “PWO” eller “prestationshöjare”. 

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly