‭+46 70-697 64 50‬ info@mobilisering.nu
Alkohol

Langning

Föräldrar som bjuder sin tonåring på ett glas vin till middagen, eller köper ut, tror ofta att de hjälper sina barn till ett sundare drickande – eller skyddar mot farligare langad sprit. Verkligheten visar att välviljan snarare får motsatt effekt, då tonåringar som bjuds på alkohol hemma dricker betydligt mer än andra ungdomar. Därför är det allvarligt att mer än en fjärdedel av föräldrarna till 15-åriga barn i Jämtlands län låter sin tonåring smaka alkohol i hemmet.

En tonårings kropp tar större skada av alkohol än en vuxens och de unga som debuterar tidigt med alkohol löper även större risk än andra att utveckla alkohol- och narkotika-missbruk senare i livet. Det finns även starka samband mellan alkohol och våldsbrott. Därför vädjar vi till dig som är vuxen att inte bjuda på alkohol hemma eller att köpa ut.

En undersökning som gjordes på uppdrag av Systembolaget 2018 visar att 9 av 10 tonåringar faktiskt inte vill att deras vuxna köper ut. Det handlar om att ge våra ungdomar, alla ungdomar, bästa möjliga förutsättningar under vägen ut i vuxenlivet och i det är vi alla lika viktiga. Det är därför vi kraftsamlar för att stoppa langning till våra ungdomar!

Vem dricker

Vart fjärde år genomförs en enkätundersökning bland landets niondeklassare. Den senaste undersökningen, som genomfördes 2018, visade att 40 procent av landets niondeklassare druckit alkohol någon gång under det senaste året. För tio år sedan var motsvarande siffra 66 procent. Men även om drickandet minskar bland unga, så ligger Jämtland fortfarande väldigt högt. Här hade hälften av niondeklassarna druckit alkohol under det senaste året.

Vem langar

De allra flesta som får tag i alkohol uppger att äldre kompisar eller syskon köper ut. Kanske vill man vara schysst, men egentligen är det precis tvärt om. På #hejdåalkoholskadorkan du som är ett äldre syskon eller en kompis hitta bra info om varför det är en dålig idé att köpa ut.

Vad säger lagen

Att köpa ut – oavsett om det är till ens egna barn eller andras – är inte bara att sätta de ungas hälsa på spel, utan ett lagbrott. Den som köper ut, säljer eller ger bort alkohol till en person under 20 år gör sig skyldig till langning. Särskilt allvarligt är det att langa till ungdomar som ännu inte fyllt 18 år. Straffet för langning är böter eller fängelse upp till fyra år.

Polisen ingriper även aktivt då minderåriga dricker alkohol genom att hälla ut eventuell alkohol på plats och kontakta föräldrar. Polisen ställer också frågor om var alkoholen kommer ifrån, för att kunna spåra upp langaren. Ungdomar under alkoholpåverkan begår ofta brott som misshandel och skadegörelse. Risken att utsättas för brott är även betydligt större för den som är berusad.

Källa: Polisen

 

Fem konkreta tips till dig som är förälder

  1. Våga prata om alkohol hemma, det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata känslor med sitt barn. Om du är orolig, berätta för din tonåring varför du är det.
  2. Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du som förälder visar vad du förväntar dig, desto enklare gör du det för din tonåring att själv ta ställning eller göra som du bestämt.
  3. Prata ihop dig med andra föräldrar, det kan vara skönt att veta vilka regler som gäller i andra familjer när argumentet ”alla andra får” dyker upp i samtal med din tonåring. Här kan det vara en styrka att samarbeta med exempelvis skolan, om alla är överens om vad som gäller för just deras klass, så gör man det enklare för ungdomarna att välja bort alkohol.
  4. Genom att ge ditt barn bra argument och berätta att det är helt okej att ha en egen vilja och tacka nej till alkohol, även när alla andra säger ja. Berätta att det faktiskt inte är sant att alla andra dricker.
  5. Du är en förebild. Fundera på vilka värderingar kring alkohol som du förmedlar till ditt barn.

Tipsen ovan är hämtade från IQ – ett initiativ för ett smartare förhållningssätt till alkohol. På deras sida finns fler konkreta tips som gör det lättare att prata alkohol med din tonåring.

Hjälp och stöd

Om du är ansluten till företagshälsovård kan du vända dig dit, i annat fall till 1177.se    

Om du behöver hjälp och stöd kan du även vända dig till hälsocentralen eller stödresurs i din kommun:

Du kan även vända dig till:

  • AA – Anonyma alkoholister
  • Alkohollinjen (för funderingar över ditt eget eller någon annans drickande) 
  • CAN (som här ger svar på vanliga frågor om riskabelt drickande)

Läs mer

Här finns länkar för dig som vill ha mer matnyttig information om unga och alkohol. 

Tänkom – Riktar sig till dig som är tonårsförälder 

IQ – Omfattande material för dig som är tonårsförälder 

#hejdåalkoholskador – Riktar sig till dig som är ett äldre syskon eller en äldre kompis  

Tonårsparlören – Fakta och tips som gör det lättare att prata alkohol med din tonåring, går även att beställa som bok. 

Rapport om skolelevers drogvanor, från CAN (2018)  

Alkohol och hälsa – Information till dig som är ung, från Systembolaget 

Folkhälsomyndigheten – Fakta, nyheter och statistik om alkohol och andra droger 

Drugsmart – Fakta om alkohol och andra droger 

PopNad – Populärvetenskaplig webbplats för forskning inom alkohol- och drogområdet