‭+46 70-697 64 50‬ info@mobilisering.nu
Droger

Läkemedel

Det finns många olika sorters läkemedel som riskerar användas felaktigt i berusningssyfte. Dessa läkemedel är ofta receptbelagda och narkotikaklassade vilket gör dem olagliga att hantera utan läkarordination. Det kan exempelvis handla om lugnande, antidepressiva eller smärtstillande mediciner.

Tramadol

Tramadol är en narkotikaklassad substans som tillhör gruppen opioider. Tramadol används i läkemedel inom sjukvården för att lindra smärta. Tramadol förekommer vanligtvis som tablett eller kapsel men finns även i andra former; brustablett eller i flytande form på flaska. Det finns många tillverkare av tramadolbaserade läkemedel vilka har olika produktnamn. När tramadol bryts ned i kroppen uppstår ett ämne som har morfinliknande egenskaper varför överdosering kan leda till en rusupplevelse. Ruset ger samma typ av effekter som andra opioider, tillexempel morfin och heroin.

Bensodiazepiner

Bensodiazepiner är en grupp läkemedel som är narkotikaklassade. De är ångestdämpande, lugnande och muskelavslappnande och används mot oro och ångest samt mot sömnsvårigheter. Eftersom bensodiazepiner verkar lugnande så slappnar musklerna av. När bensodiazepiner missbrukas får man en snabb toleransökning, det vill säga man behöver ta högre och högre doser för att få samma effekt.

Källa: CAN

Här kan du lära dig mer om läkemedel som används i berusningssyfte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjälp och stöd

FMN – Är du orolig för att ditt barn, syskon eller kompis använder droger och vill prata med någon?  Föräldraföreningen Mot Narkotika riktar sig till anhöriga – föräldrar, syskon och kamrater. I Jämtlands län nås FMN via e-post fmnostersund@gmail.com eller telefon 072 – 530 20 99. Mer info går även att finna på deras hemsida.

Om din tonåring missbrukar narkotika kan du även vända dig till din hälsocentral eller din kommun för hjälp och stöd:

Hälsocentralerna

Ungdomsmotagningen

Berg

Bräcke

Härjedalen

Krokom

Ragunda

Strömsund

Åre

Östersund

Du kan även vända dig till:

SIMON Svenskar och invandrare mot narkotika

Läs mer

Vill du fördjupa dig ytterligare om droger finns bra information att hämta här.

Drugsmart – Här kan du fördjupa dina kunskaper och ställa frågor anonymt om alkohol och narkotika.

CAN – Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning ger här svar på några vanligaste frågorna om narkotika.

 

Rapport om skolelevers drogvanor, från CAN (2018) 

PopNad – Populärvetenskaplig webbplats för forskning inom alkohol- och drogområdet