Droger
Det finns många olika droger. Dels finns det lagliga droger, som alkohol och tobak, dels finns det olagliga droger. Olagliga droger är preparat som är klassade som narkotika vilka lyder under en särskild lag (narkotikastrafflagen). En definition av ordet drog är att det är något sinnesförändrande, en annan att det är något som man kan bli beroende av. Vissa använder ordet droger när de egentligen menar narkotika.
Narkotika är ett tydligare definierat begrepp:
I narkotikastrafflagen står bland annat ”8§ Med narkotika förstås i denna lag läkemedel eller hälsofarliga varor med beroendeframkallande egenskaper eller euforiserande effekter eller varor som med lätthet kan omvandlas till varor med sådana egenskaper eller effekter.”
All narkotika är olaglig att använda, tillverka, inneha, köpa och sälja, med undantag för vissa narkotikaklassade läkemedel som skrivs ut av läkare.
Många narkotikasorter är narkotikaklassade av FN, men enskilda länder kan också klassa nya droger som narkotika. I Sverige är det två myndigheter som ansvarar för att bestämma vad som ska narkotikaklassas. Läkemedelsverket har ansvaret för narkotikaklassade läkemedel och Folkhälsomyndigheten har ansvar för narkotika som inte är läkemedel. Läkemedelsverket har också en lista över samtliga narkotikaklassade substanser.
Källa: Drugsmart
Hjälp och stöd
FMN – Är du orolig för att ditt barn, syskon eller kompis använder droger och vill prata med någon? Föräldraföreningen Mot Narkotika riktar sig till anhöriga – föräldrar, syskon och kamrater. I Jämtlands län nås FMN via e-post fmnostersund@gmail.com eller telefon 072 – 530 20 99. Mer info går även att finna på deras hemsida.
Du kan även vända dig till din hälsocentral eller din kommun för hjälp och stöd:
Du kan även vända dig till:
SIMON Svenskar och invandrare mot narkotika
Läs mer
Vill du fördjupa dig ytterligare om droger finns bra information att hämta här.
Drugsmart – Här kan du fördjupa dina kunskaper och ställa frågor anonymt om alkohol och narkotika.
CAN – Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning ger här svar på några vanligaste frågorna om narkotika.
Rapport om skolelevers drogvanor, från CAN (2018)
PopNad – Populärvetenskaplig webbplats för forskning inom alkohol- och drogområdet